Dobrodošli!

Svetila in žarnice

Svetila in žarnice

Pomen pojma »osvetlitev«  se razlikuje od tega kar opisuje beseda »svetloba« po tem, da s prvim največkrat  označujemo tisto svetlobo, ki jo oddajajo umetna svetilna telesa. Za razliko od sonca so ta produkt človekovega znanja, njegove neustavljive želje po odkrivanju novega in ne nazadnje tudi domišljije.

                Danes se zdi povsem samoumevno, da ljudje strahove, ki jih prinašata noč in tema, preženemo s preprostim pritiskom na stikalo električnega omrežja. Še več – sodobne tehnologije se spreminjajo in napredujejo tako hitro, da nam pravzaprav niti ni več potrebno razmišljati o prižiganju luči. Ta se lahko prižge sama, takoj ko elektronska tipala zaznajo, da je sonce zašlo in naravna sončeva svetloba ne ustreza več potrebam ljudi. Čas vklopa in vklopa luči ter moč osvetlitve v sodobnem svetu je moč nadzirati tudi s pomočjo računalnikov in ustrezne programske opreme.

                To, da noč razsvetlijo takšne ali drugačne žarnice, je mladim, rojenim okrog preloma drugega v tretje tisočletje tako samoumevno, da mnogi niti ne vedo tega, da so tudi v tehnološko razvitih delih sveta, vključno z našo domovino, ljudje tudi še pred dvema ali tremi generacijami sence mraka in teme preganjali s svetlobo takšnega ali drugačnega plamena.

                Današnjo ulično in cestno osvetljavo bi lahko primerjali z nekdanjim tabornim ognjem, žarnice pa z oljenkami in svečami. Tudi plinska razsvetljava, ki je predstavljala pri načinu osvetljave velik skok naprej v novo tehnološko dobo, je stara šele dobrih 200 let.

                Šele ukročena električna energija je omogočila, da se je posvetilo genialnemu Thomasu Alvi Edisonu in je lahko izumil žarnico z žarilno nitko. Do preloma tisočletij je bila prav takšna žarnica sinonim za luč. Naši stari starši so še marsikje po Sloveniji opravljali večerna dela ob svetlobi petrolejk in sveč. Še danes ni neobičajno slišati koga, ki žarnici z žarilno nitko z močjo 100 Wattov, pravi sto-svečna žarnica.

                Vse na svetu se spreminja. Tudi luč.

                Neonke - luči, ki jih ne več najmlajši povezujemo s poslovnimi in delovnimi prostori ter hruškaste žarnice z žarilno nitko, kot smo jih bili vajeni doma, se poslavljajo uradno jih je na trgu težko sploh še dobiti.

                Že pred nekaj leti - mnogi so mnenja, da malce prehitro - so zakonodajalci pričeli s pospeševanjem uvajanja novih svetilnih tehnologij.

                Stare steklene žarnice so bile preprosto energetsko preveč požrešne, hkrati pa je žarilna nitka predstavljala šibek člen, saj se je rada pretrgala ali prežgala.          

                Uporabna, oziroma 'življenjska' take žarnice je bila proti novim sodobnejšim sorazmerno kratka. Pogosto je bilo treba žarnico odviti in jo nadomestiti z novo. Sodobnim merilom ni več ustrezala niti z zornega kota varovanja okolja. Preprost račun čez palec pod črto pokaže, da smo samo Slovenci, ki nas je skoraj najmanj, letno zavrgli več milijonov odsluženih žarnic z žarilno nitko. V vsaki od njih je bilo vdelanih ali uporabljenih več različnih okolju škodljivih in celo nevarnih materialov. Da o škodi za okolje zaradi mnogokrat več porabljene energije v primerjavi s sodobnimi svetili, katerih delovanje in učinkovitost temeljita na najnovejših tehnoloških dosežkih, niti ne govorimo.

                Doma danes uporabljamo v veliki meri tako imenovane »varčne žarnice«, o katerih so mnenja deljena. Najnovejše žarnice pri katerih so vir svetlobe električne diode pa omogočajo izjemno različne načine uporabe. Z njimi je mogoče osvetljevati prostore s točno določeno temperaturo svetlobe v različnih barvah. Za nekatere prostore in vrste opravil je denimo primernejša  bolj rumenkasta »topla« svetloba, za druge pa bolj bleda »hladna«.

                Zaradi bliskovitega napredka bo tovrstno opisovanje svetlobe kmalu preteklost.

                Sodobne tehnologije osvetlitve temelječe na polprevodniških diodah (Light-Emitting Diode), bolj znanih pod kratkim nazivom LED, omogočajo toliko raznih možnosti osvetlitve, da tovrstne LED žarnice danes uporabljajo skoraj povsod in za najrazličnejše namene - od avtomobilske industrije, preko osvetljevanja v gledališčih in operah in cestne ter prometne razsvetljave, do najbolj preproste domače uporabe.

                Glede na skokovito hiter napredek na tem področju, nekateri govorijo celo o LED revoluciji na področju osvetljevanja. Vsi pa se strinjajo, da so svetila LED glede na vse trenutne zmožnosti in obete nadaljnjega razvoja vsaj trenutno najbolj praktična in univerzalna možnost osvetljevanja na mnogih področjih.

NAJ BO LUČ!

Oglejte si naš pester izbor svetil. 

Svetila in žarnice


Stenske nalepke